3 juni 2012

BONDEPRAKTIKAN


Det bådar inte gott denna sommar. Har haft en magkänsla av att vi inte får en torr varm sommar. Kanske en vecka eller två då solen lyser men icke mer. Jag kom på att man kan läsa i Bondepraktikan om vad som komma skall.
--------------------------------------------------------------------------------

Juni
Följer på en våt maj en våt juni, kommer sannolikt en våt sommar.
Åska i denna månad bådar en regnig sommar.
Om nordlig vind ofta blåser, kan man hoppas på ett gott år. Juni motsvarar i fråga om väderleken i allmänhet december. Är juni mild och våt, blir även december sådan.
Regn midsommartiden är alltid långvarigt. Bed om regn före midsommar, efteråt kommer det nog din bön förutan. Sådan väderleken är fyra dagar före och efter sommarsolståndet (den 21 juni), sådan blir den ända till Mikaeli (den 29 september).

Märkesdagar

•Trefaldighetssöndagen (Idag!!). Är vädret klart på denna dag, betyder det ett gott år.

•Salomondagen (den 8 juni). Om det regnar denna dag, kommer det att regna i fyra veckor efteråt.

•Vitusdagen (den 15 juni) medför vanligen regn.

•Sommarsolståndet (den 21juni).

•Johannes döparens dag (den 24). Ju mer det regnar denna dag, desto mindre hasselnötter kommer det att växa det året. Kornet brukar vanligen arta sig på samma sätt som nötterna. Vid denna tid bör ängstarrgräset bärgas.

•Petrusdagen (den 29). Är denna dag mycket varm, blir det i stället sträng köld på juldagen. Skiner solen hela Petrusdagen från en klar himmel, blir förhållandet detsamma på juldagen.
--------------------------------------------------------------------------------
0 Söta Kvitter ☺: