10 september 2012

Mutation pelargon "sport"


Idag har jag tagit foton på min Swiss Star pelargon. Jag är så fashinerad av denna pelargon då ena grenen är en helt annan sort. Jag har googlat och åter googlat på ex "mutation pelargon" Hittar inte så mycket information men jag kom till en trädgårdssällskaps hemsida där det stod att pelargoner som muterar.

Skott och Sport
Om man förökar pelargonen genom att ta ett skott får man alltid en blomma identiskt lik moderplantan. En sport däremot är ett muterat skott – pelargonen har levt ett eget liv och plötsligt växter det ut en gren med ett helt avvikande utseende jämfört med moderblommen – kan antingen vara bladen eller blomman eller bådadera.

Jag har aldrig tagit skott på min Swiss pelargon men jag har klippt ner den lite varje höst då jag ställer den i källarfönstret över vintern. Jag läste vidare på några sidor att om man får en "spontan mutation" på en pelargon så har man fått en ny sort. Då får man döpa den när man har tagit stickling. Visst låter det skoj?! Är det någon som har varit med om detta? Jag är helt novis så berätta gärna om ni har varit med om detta eller vet någon hemsida som har skriver om pelargoner.

Nu ska jag klura ut vad min "nya" pellis ska heta.

Kramis Ina2 Söta Kvitter ☺:

Hemmavid sa...

Men så häftigt med en muterad pelagron..
Har aldrig hört talas om det förr..

Har du kmt på ngt bra namn??

Kramen Jenny

~ Ina ~ INASHOUSE sa...

Visst är det lite häftigt! :)
Jag visste inte heller att pelargoner kan busa till sig så här. Jag har googlat lite på namn, och tänkte först på min far - morfar. Men det fanns så många olika pelargoner på "morfar" Så min dotter sa - Varför inte morfars namn? Det namnet är ovanlig. (Han hette Reima) Skulle inte det vara lite fränt? Pelargon Reima - röd och ståtlig. :)

Kramen Ina