31 oktober 2012

Fruktknivar ♥


Idag har det varit en hal dag. Jag och dotran skulle promenera till en zonterapeut på förmiddagen. Hon bor bara ett par kilometer från oss. Vi tog på oss rejäla kläder och skor men när jag kom ut på trappan så såg jag hur halt det var på vägen. Jag gick in igen och gick ner till källaren för att hämta stavarna. Stavarna har jag aldrig använt. Pinsamt - har jag alltid tyckt om dem. Men idag har jag varit glad över att jag hade dem för det  var rent ut sagt snorhalt. Vi gick som två bambin på hal is, och det tog över en halv timme för att gå till henne. Annars brukar det ta max en kvart. Medans dotran var inne hos zondamen så skulle jag ta en promenad. Jag gick ut från zondamens gata som var rena skridskobanan och ringde en vän och frågade om jag fick komma på kaffe för promenaden tordes jag inte ta. Tänk vad isiga gator kan trigga igång alltså. Jag fick såna hemska minnestankar från då jag ramlade för ett par år sedan och slog sönder min läpp och knän. Tänkte på att om jag ramlar, var ligger min telefon i för ficka? Bryta lårbenet, gör det ont? Slå skallen i backen, vad händer i hjärnan då? Jag skrämde upp mig själv så pass att jag nästan började grina mitt på isgatan där zondamen bor... Sen sa jag till mig själv på skarpen att jag kan inte gå här och skrämma upp mig själv. Inte bra att få fobi över halt väglag för då blir jag innesittande hela vintern...


Efter en timme hos min vän kom min dotter dit. Vi satt och pratade en stund innan vi gick hem. Vägarna hade tinats upp så jag gick med lätta steg hemåt. Vi rullade köttbullar och gjorde i ordning en sallad. Efter en stund så kom jag på att jag skulle ut och kolla i brevlådan. Inväntar en inredningstidning som aldrig kommer. Men inte låg det någon tidning där heller utan det låg ett ...



... paket!! Jag blev såå glad och skyndade in för att sätta mig i soffan och slita upp pappret.



Dotran som sitter i andra soffan undrar vad jag hade fått i lådan. - Mäh, du sa att du hade varit med en utlottning men jag trodde inte att det var på riktigt. säger hon. (det finns så många tävlingar på nätet och det är inte många man vinner på) Jag berättar om utlottningen och att den var på en blogg och att jag vann. - Häftigt! säger dotran.



Kolla in priset!! Vackra fruktknivar på en liten ställning.
 Passar perfekt hemma hos oss.


Se så fint det passar med frukskålen och kandelabern.

Tack bästa Maj för vinsten!


Kramen ~ Ina

30 oktober 2012

Svensk historia


Hej!
Har problem med internet idag. Vet inte vad som spökar men nätet står bara och tuggar. Idag har jag och dotran suttit med hennes läxor. Hon hade en hel bunt med uppgifter. Det var allt från Historia, Samhäll, Engelska till Svenska. Jag tycker att det är jättekul och vi hjälptes åt att finna svar på frågorna och det som är roligt är att vi börjar diskutera och har en dialog om vad vi kommer fram till. Både jag och Ela tycker historia är kul. Sen efter lunchen gick jag till min kompis Lena, hon är duktig släktforskare. Hon ska hjälpa mig att sätta igång med min släktforskning. Jag har nästan hela släkten på andra sidan sjön så det blir lite svårare men det ska vi fixa. Nu har jag precis landat i soffan. Kan inte sitta här mer än ett par minuter för vi ska strax knata iväg till dotrans massör. Medans hon blir knådad så får jag mig en halvtimmes promenad. Skönt.

Ha det så gott!

Kramen ~ Ina

29 oktober 2012

Julkänsla


God morgon bloggvänner!
Här vaknade man till ett vinterlandskap. Tänk vilken fin höstdag jag fick igår ute på gården. Krattning, sol och fågelkvitter. Idag - vinter. Jag fick en plötslig julkänsla och blev sugen på att pynta men jag misstänker att snön försvinner ganska snart.


Jag har nyss varit ute och matat fåglarna. Nu tycker jag lite synd om dem när de sitter i träden ihopkurade när det blåser så kallt. Här blir det frukostmys med dotran, vi får passa på nu när hon har höstlov. I eftermiddag ska jag ner på byn på ett möte så jag får gå ner i källaren för att hämta upp vinterkängor och raggsockor.

Önskar er en fin start på veckan!

Kramen ~ Ina

28 oktober 2012

Frostiga löv


Goder afton bloggisar!
Idag har jag och mor varit ut till skogs en snabb sväng för att knipsa lite grangris. Skogen var så vacker i solen, men jag är lite rädd för skogen. Inte för själva skogen men för eventuella djur som bor där. Jag vet att älgar är skygga djur men man vet aldrig ifall de skulle dyka upp. Björn har vi också här i trakterna och det är ett djur jag bara vill se på Kolmården eller Skansen.



Idag har jag äntligen tagit mig i kragen och krattat på gården. Jag fick släpa ut mig själv i kragen för att få det gjort. När jag väl kom ut så var det jätteskönt ute och jag var ute och krattade och påtade i över två timmar. Jag blev inte helt färdig men det är en början i alla fall. Ljuvligt.

Fast solen jobbade på hela dagen så bet inte solstrålarna på frosten.


Kolla in det här håliga bladet!! Visst är det konstigt att ett djur har ätit så här symetriskt och fint. Såna här hål har mina rosblad också. Kanske larver? Ja, inte behöver jag grubbla på detta nu utan det får jag ta i vår.
Strax börjar programserien - Allt för Sverige. Serien handlar om svenskamerikaner som återvänder till Sverige för att upptäcka sina rötter...


27 oktober 2012

Skultuna fabriksbutiker

Hej i stugorna! ♥
Idag har jag haft en toppenfin dag. Jag och min väninna GB åkte till Skultuna.
Där finns det fabriksbutiker och jag fyndade fina saker. Jag skulle ha kunnat shoppat ihjäl mig men som tur är har jag inget kreditkort. Vi tog en fikapaus i deras fina cafë. Där kan man sitta länge med sin kaffekopp och bara njuta av omgivningen med gamla möbler och vattnet som forsar förbi fönstren. Så vackert att man vill bli kvar heeela dagen och bara njuta ...

Min favorit - Iittala Taika

På hemvägen stannade vi på hembygdsgården här i byn och där var det halva priset på loppisgrejer. De brukar rea ut loppissakerna innan de stänger för vinterhalvåret. Jag handlade tre stycken ljushållare för hela 8 kronor. Superfynd.
I Skultuna köpte jag kuddfodral i butiken där de säljer Gripsholm prylar. Jag är lite förtjust i den här stilen av dalahästen. Det fanns så mycket fint där i butiken som handdukar, porslin och massor av olika dukar. Jag fann röda tjocka fina dricksglas som var på rea. Endast 19 kr stycket. Blev så nöjd över dem. Goda att dricka ur var de också. På Iittala outlet köpte jag två stycken Rörstrand mon amie muggar och servetter. Såg tallrikar jag skulle vilja ha men jag höll emot suget. Får ta det någon annan gång...
I morse innan vi åkte till Skultuna så tog vi en snabb sväng till Björsbo handelsträdgård. GB skulle köpa sig lite blomster. Jag passade på att köpa en röd ljuslykta till fars grav. Efter dagstrippen och GB skjutsade hem mig så fick jag en bukett med blomster när jag hoppade ur bilen. Jag såg aldrig att hon köpte dem i handelsträdgården på morgonkvisten. De riktigt lyser om de stora vackra rosorna och jag blev så paff när jag fick buketten att nästan tårarna tittade fram. Såna här dagar ger mig energi. Härligt! ♥


 

26 oktober 2012

Allers Julmagasin


Här om dagen köpte jag Allers Julmagasin. Jag tänkte att jag skulle få lite inspiration och tips till advent. Nästan hela tidningen var full med tips. Jättekul!

Fina reportage och vackra bilder bjuder tidningen på.


Jag såg något som jag baaara skulle kunna döö för. Nästan. Kolla in glaslykorna! Hur fina som helst! Så nu ska jag genast skriva till jultomten och önska mig den stora lyktan.


Det fanns mycket - gör så här tips. Dotran dök på tidningen rätt snabbt och provade på att göra pappersblommor. Hon sa att det var huur enkelt som helst.


Ela tog en servett i rött och vitt. Se så söt den blev!

Även om man inte är direkt pysslig så tycker jag att det är kul att läsa såna här tidningar. Jag gillar att se på alla vackra bilder och det är kul att läsa "hemma hos" reportage.

Energi för mig


Energi.
Rent teoretiskt så är det matintaget som ger mig energi.


Men det finns olika slags energier. Positiva och negativa exempelvis. Den känslomässiga är nog den som styr mest, eller man känner av mest. Som när jag och dotra har våra mysfrukostar, pratstunder eller när hon kommer hem från skolan och bubblar av prat ger mig energi. Något annat som ger mig glädje och energi är Bocellis julskiva. Japp, jag vet att det är bara oktober men jag kunde inte låta bli i tisdags att spela denna fina cd. Blev så glad över att höra hans ljuva stämma att jag fick lust att städa.

Bild: Blommor kan ge en positiv energi.
Jag tror att glädje i vardagen gör så att jag får energi, och glädje får jag av blommor. Tänk att gå in i en inredningsbutik och vips så står världens vackraste rosbukett framför nosen på en. Hur vackert som helst. Då när jag ser sånt ögongodis så vill jag också ha så fint hemma. Det ger mig inspiration och när jag får det så får jag energi och vill göra en massa saker. (Insåg sen att det plastrosor men det gjorde inget för de var så naturtrogna och vackra.)


Bild: Mårbacka och rosor ute i trädgården i somras...

Trädgården är också en stor energikälla för mig. Att påta runt i trädgården och lukta på rosorna ger mig så mycket sommartid. Nu när trädgården har gått in i vintervila så får man skaffa sig energi på annat sätt.  Tror att när man inte har trädgården till förfogande på samma sätt nu så blir det mycket piff med inneblommor och andra arrangemang.

Energi kan man få att en stor balja kaffe. Det ska jag ta nu.

Önskar er en skön energifylld helg!

Kramen ~ Ina

PS: Kika in hos Helena med sin fina blogg http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/ och läs om dagens tema - Energi.

25 oktober 2012

IKEA julpynt

Bild: mor kollar in julpyntet på Ikea.

Hej på er bloggisar!
Nu äntligen har  jag landat i soffan. Det har varit två fullspäckade dagar. Igår var jag på mammografi i Västerås och det gick jättebra. Tog max fem minuter och vips så satt man i bilen igen och åkte till Ikea. Där käkade vi lite mat och sen tog vi oss en shoppingrunda. Jag köpte blockljus, värmeljus och överdrag till tresits soffan. Julpyntsavdelningen var lite av en besvikelse måste jag få säga. Själva julgranspyntet var jättegulligt men det var mycket plastigt och kitschigt som jag inte gillar. Jag är väl för omodern i smaken. Jag letade efter fina ramar men fann inga. Tänkte rama in dotrans skolbilder i julklapp.

Bild: adventsljus/block från Ikea.

Jag har de senaste åren fixat mina egna siffror på ljusblocken men nu äntligen slipper jag. Vi sprang runt lite i kläd- och inredningsbutiker men köpte inget. Måste hålla i pengarna för snart är det jul. Har tänkt att istället för julklappar dra till Tallinn en sväng och komma hem på julaftons eftermiddag. Lagomt till Kalle Anka. Om man åker i december så kanske det inte är stormar på havet...

Bild: moi - före och efter bild på soffan.

Idag har jag klätt om min soffa. Jag är så lycklig över att soffan har blivit vit. Känns fräscht och rent. Ikeabeige är en färg som känns lite dassigt och som jag aldrig kommer att gilla hur jag en försöker. Har även hunnit tagit en sväng på stan. Fikat hos en kompis, handlat och fixat naglarna. Det finns hopp om dem. Jag har alltid haft trasiga naglar men nu när jag går och får hjälp med dem så växer de som ogräs. Härligt. Nu sitter jag och inväntar dotran från stallet. Vi ska ta oss lite kvällsfika innan sängen.

Vi ses i morgon!

Kramen Ina



24 oktober 2012

Snart advent


Bild: Moi - första advent förra året.

* Åh, jag fick lust att adventspiffa! *

Det är liiite för tidigt bara. hihi
Hoppas att jag finner mycket ljus och annat lull på Ikea idag. Känner att jag vill boa in mig med lite mer murriga färger som mörkrött. Jag älskar rött. Ska försöka piffa entren med lite granris i helgen och tvätta de sista fönstren innan kylan slår till. Tänkte också ta fram en ljusslinga till altanen för att få lite ljus på utsidan av huset. Jag tycker om att "vintra" till det. Ljusslingor ser jag inte som så juligt utan mer som vinterdekoration. Men nu ska jag sluta drömma, ska strax iväg till Västerås.

Må så gott!

Kramen ~ Ina

23 oktober 2012

Falun idag

Hallå bloggisar!
Idag har jag varit till Falun. Dotran har träffat en medicinläkare.

I morgon blir det Västerås. Ska på min första tuttfotografering. Läskigt.

Nu blir det Hollywoodfruar!

Bild: Hosjön vid Falun

22 oktober 2012

Trädgårdens fåglar


Hejsan!
Idag har jag fått mycket gjort. Nu är de flesta mårbacka pelargonerna nere i källaren och jag har fått ena köksfönstret putsat. Gjort rent fåglarnas matstuga ute på baksidan och jag har fått solsken i hela tio minuter på kinderna. (lyx) När solen försvann så tog jag dotrans kamera och började fota fåglarna på altanen. De är så himla söta och de gör mig glad varje dag. Idag fick jag sällskap av Hacke och två stycken nötskrikor. Nötskrikan är en vacker stor fågel med klara färger men de låter inte fagert. Blåmesar, pilfinkar och talgoxar har jag massor av och det är bra för de lockar till sig andra fågelarter. 


När jag googlade om trastar så fick jag fram en sida där man kunde spela upp ljud. Jag spelade upp koltrastens lockljud och vips så hade jag påhälsning av både honan och hanen på grannens fula staket. Paret har varit här i ca 2 veckors tid och mumsat på äpplen och idag hade jag inte sett skymten av dem. Hoppas att de blir kvar ett tag till.

Nu ska jag sluta babbla om fåglar och få lite mer gjort när jag ändå är i farten. Tvätteri och matlagning står på agendan. Man hoppas även på en kvällspromenad i afton.

Ha en skön start på veckan!

Kramen ~ Ina

21 oktober 2012

Resa

Bild: Goa Grillstället i Puerto Rico i april -12

Hallå i stugorna!
Vill bara kika in och säga hej och att min dag blev rätt bra ändå fast jag inte trodde det. Vädret gör väl sitt men med mat och fika med familjen så blev dagen bra. Mor bjöd på laxsoppa och jag stod för kaffet. Vi har myst i soffan med godis och tv och pratat om resor. Jag och dotran kom överrens om att vi tar en weekend till Rom. Hon vill inte åka till Gran Canaria i maj så vi hittade på något helt annat. Kultur, historia, mat och vin blir väl bra i stället. Hoppas att jag träffar min blivande man där. Bocelli... hihi

Ha det så gott!

Kramen ~ Ina

Grått Grått Grått


Bild: Lilla Hacke hälsar på mig varje dag på altanen. Sötnos.


 * God morgon bloggvänner! *
Igår hade jag ingen rolig dag. Jag hade tänkt att vara ute i trädgården men det bara regnade och regnade. Trodde jag skulle bli knäpp av det trista vädret och jag brukar tänka positivt men nu känner jag att jag har fått nog. Det är så grått grått grått ööööverallt. Vad kan man göra såna här dagar? Kan inte rensa i strumplådorna för tusende gången. Kan inte röja i källaren för miljonte gången. Kan inte sitta och sy vimplar för triljonte gången...  Nä, jag ska inte vara så negativ men det är svårt ibland. Sorry. Kanske man ska börja adventspynta redan nu? Det gråa mörka vädret känns som november månad. Nu måste jag finna nåt skoj att göra när det är sånt här väder, men vet bara inte än vad. En idé är att gå ner till garaget och börja snickra någon slags ställning till fåglarna. Man är lite smått fågeltokig. *fniss. Jag har fullt med pippisar ute i trädgården som jag matar. Hackspetten är en kille som kommer varje dag och äter och jag vill bygga nåt mellan två äppelträd som håller åt de tyngre fåglarna.

Vad gör ni när det är grått och regnigt?
Man kanske skulle boka en resa så att man har nåt att se fram emot?

Önskar er en skön söndag utan regn ♥

Kramar ~ Ina



19 oktober 2012

Upp och Ner



När jag tänker och hör orden - Upp och ner, då tänker jag på många olika saker. Det kan vara fåglarna jag matar ute på altanen exempelvis. Där hänger de som klasar på matpåsarna och talgbollarna helt upp och ner och äter helt obeskymrat... och jag börjar genast tralla på - Upp och ner, ner och upp, grisen gal i granens topp ... Emil i Lönnebergas uppochnervisa


Vi trädgårdsglada människor ser nog också världen lite upp och ner. Som min 86 åriga granne som är ständigt i fällknivsposition. Men han har en trädgård att vara stolt över också ...


Det är nog så här många av oss trädgårdsälskare ser våra trädgårdar. Speciellt de dagar vi rensar och grejar i rabatterna. Upp och ner. Huvudet är nere vid fötterna och man vägrar göra knäböj. Man fattar inte efter halva dagen varför man har så ont i ryggen och är högröd i ansiktet... Visst ser det lite galet ut men samtidigt är dessa dagar helt  helt underbara.



De dagar då meteorologerna på tv lovar sol och det bara öser ner så blir ju de dagar helt upp och ner. Man har kanske planerat vad man ska göra nästkommande dag, tagit fram redskap och förberett kaffepannan för att komma snabbt ut på morgonkvisten. Men blir besviken då regnet bara öser ner...


Eller nu för någon vecka sedan lovade kvällstidningarna värmebölja från Tyskland och när man drar upp rullgardinen och ser frost ute i hela trädgården då blir det lite upp och ner i skallen för mig ...



... att en kaktus kan blomma i november kan jag också bli lite snurrig av. Det blir ju liksom lite upp och ner då mina andra kaktusar blommar på sommaren då det är som varmast vid fönsterbrädan. Men visst är det fashinerande ändå. Att vi har mycket som är upp och ner här i  världen - i våra hem. Det senaste jag läste var att ett får hade föds med huvudet upp och ner. Jag tordes aldrig kolla på den bilden i kvällstidningen. Det kändes lite olustigt. Jag läste i går på nätet - odla.nu att man ska odla sina tomater upp och ner för de gör att de får mer luft och ljus runtomkring växten. Ja, det finns mycket som är upp och ner och jag kommer också vara det snart då jag måste klippa ner sista gullriset ute i trädgården i helgen. Fällknivs-position är det som gäller här hos mig. hihi

Hoppas att ni får en fin helg med lite upp och ner moments *fniss*

Kram * Ina

PS: Hos Helena kan ni läsa fler som skriver om temat Upp o Ner:


Utlottning hos Maj


Bild: Från http://majberggren.blogspot.se/

Hej bloggvänner!

* Vill tipsa om att hos Maj är det utlottning av jättefina saker. *

Lycka till!

Kram * Ina

18 oktober 2012

Varde ljus

Bild: Moi - en liten del av min lilla hall ...

Goder afton bloggisar!
Här har det varit två intensiva dagar. Har fikat och fikat med mina vänner och det är alltid så trevligt. Det blir mycket prat och skratt och jag njuter för fulla muggar. Här i stugan har vi ljusmys varje kväll. Jag tror att det lättar upp stämningen och att det blir så fint sken i stugan att man inte känner av den mörka årstiden på något negativt sätt än. Har säkert bränt tusen ton med med värmeljus men det är det värt. Nu är dotra i stallet och gullar med sin Caven och jag ska laga mat så det är klart när hon kommer hem. Men jag vet inte än vad jag ska laga, vi får se vad jag hittar på. I morgon är det redan fredag. Skönt.

Tänk att det är ett år sedan idag pappa åkte in på operation i Uppsala för sin tumör i hjärnan, och han vaknade aldrig upp efter det. Tänk att han kämpade i sin koma ända till februari månad...  Jag förstår inte vart tiden har tagit vägen.

♥ * ♥  * ♥
 Tankarna går till papps ikväll. ♥

Kramar Ina

17 oktober 2012

Sundborn pojke


Bild: Moi - min söta flicka i köket.

God morgon!
Nu på morgonkvisten satt jag och googlade inashouse advent. Då fann jag en bild på min söta Sundborn flicka. Blev jättesugen att köpa mig en pojke till tjejen så jag började googla igen. 

Bild: Ellos o Cellbes

Jag fann Sundborn pojken både på Cellbes och Jotex hemsida. Jag fann även rutiga gardiner på Ellos hemsida. Gardinerna var så pass ljusa att jag skulle kunna ha dem hela vintern i köket och inte bara vid juletid. Pojken var hundra riksdaler billigare på Cellbes än på Jotex sida och det är toppen. Men jag blir lite osäker om han passar exakt till min tjej. Äktheten...

Men nu ska jag sluta ögonshoppa på nätet och ta tag i städning och handling i stället. Jag får finbesök i eftermiddag av två goa vänner. Det kommer bli mycket prat och skratt. Härligt!

Kramen Ina ♥

15 oktober 2012

Sy vimplar ~ flaggspel



Bild: Partytajm.se

Idag efter att jag hade gjort alla " måsten " så började jag googla vimplar och flaggspel. Jag fann den här söta vimpeln med texten Merry Christmas. Då jag blev lite snål så började jag rota bland mina tyg- och stuvbitar och fann ett rutit tyg som jag kunde använda mig av.
 Jag fann rutit tyg som jag vek ihop dubbelt för att den var inte rutig på baksidan. Tog ett a4 papper och vek den dubbelt för att klippa ut vimpel mall i den storlek jag ville ha.

Det tog ca en timme att klippa fram vimplarna och sy runt kanterna. Flaggspelet kanske blev lite julig men jag älskar rödrutigt tyg och den får hänga här i köksfönstret ett tag.

Det finns många fina sidor på internet på hur man gör. Inget sätt är fel utan man hittar på ett sätt som man själv tycker är enklast trivs med. Använder man vaxduk så behöver man inte sy och det kan vara skönt att slippa. Dagens vimplar jag sydde var väldigt små och då blir det trixigare att sy. Egentligen syr man avigt men det gick inte med dessa. Jag ville ha sömmen i sicksack mönster men det gick inte heller. Man får helt enkelt prova sig fram vad som blir bäst...

Första gången jag sydde flaggspel så fann jag mönstertips etc i Leilas Lindholms tidning.

Leila har även en hemsida:
skrolla ner så hittar ni hur hon gör sina vimplar.

Tv4 har också tips hur man gör:




Måndags måsten


God morgon måndagsbloggisar! ♥
Sitter här i soffan och skriver " to do " lista. Det är allt från inhandling av mat till att ringa tråkiga samtal till försäkringsbolag, tandläkare etc. Det är så skönt att beta av såna saker så att man slipper ha dem i bakhuvudet hela tiden som bara maler och maler.

Det är verkligen trist väder idag. Grått, regnigt och blött. Ett perfekt tillfälle efter alla måsten att mysa ner i soffan en stund med en balja kaffe och läsa fina bloggar. Hann inte med det i helgen. Nä, nu ska jag ringa tandläkaren. Tjingeling! ♥